T-5 La relació: Els organs dels sentits i l'aparell locomotor

Molt bon dia, tarda o nit depenent de l'hora en que estiguis llegint això. Avui us presento el primer tema de nutrició que parlarem en aquest bloc, que inclourà el funcionament i les parts dels òrgans dels sentits i de l'aparell locomotor. En la meva opinió és un tema bastant interessant i espero que se us faci entretingut de llegir i que pugueu aprendre algunes coses més sobre el cos humà.


QUÈ ÉS LA RELACIÓ?
La funció de relació permet l'intercanvi d'informació entre un ésser viu i el seu entorn, i implica l'elaboració, per part dels éssers vius, de les respostes adequades als estímuls percebuts. Comprèn de diversos processos:






ELS SENTITS...

Denominem sentits al conjunt de processos fisiològics de recepció i reconeixement dels estímuls que es produeix a través dels òrgans sensorials. Es reconeixen cinc sentits: tacte, olfacte, gust, vista i oïda, i aprofundiré sobre tres d'aquests.


Resultado de imagen de PROCESO DEL SABOR AL CEREBRO

EL GUST
El sentit del gust és sensible a substàncies químiques solubles a la saliva. Aquest sentit i el de l'olfacte són òrgans quimioreceptors.
El gust es troba a la llengua dins la boca i la sensació que percebem gràcies als quimioreceptors del gust és anomenada sabor.
Les cèl·lules nervioses que reben els estímuls es troben en estructures especialitzades en forma de gemmes anomenades botons gustatius.
A la zona dorsal de la llengua s'aprecien les papil·les gustatives, formades per diversos botons gustatius. Hi ha diversos tipus de papi·les gustatives., i la seva distribució, determina les zones on la percepció dels diferents sabors és més nítida.



Resultado de imagen de tipos de papilas gustativas
TIPUS DE PAPIL·LES GUSTATIVES
Resultado de imagen de distribución de las papilas gustativas
DISTRIBUCIÓ DE LES PAPIL·LES GUSTATIVES

La percepció del gust és deguda a aquestes cèl·lules sensorials, cèl·lules gustatives, capaces de detectar els sabors i transformar-los en senyals elèctriques que posteriorment son interpretades en el cervell.


Resultado de imagen de tipos de papilas gustativas



*La sinapsis és la conexió entre neurones o entre receptors i neurones.*


LA VISTA
El sentit de la vista respon a estímuls físics lluminosos. Els fotoreceptors, responsables de la visió, s'allotgen a la membrana interna del globus ocular, la retina.

Resultado de imagen de partes del ojo esclerótica
PARTS DE L'ULL HUMÀ


La visió es produeix a l'escorça cerebral, on s'interpreten les imatges que arriben des de l'ull. Els estímuls lluminosos arrbien al cervell a través dels nervi òptic. Al cervell es transformen en sensacions visuals. El procés de la visió comprèn quatre etapes:
· PERCEPCIÓ: La llum penetra a traves dels òrgans transparents: còrnia, humor aquós, cristal·lí i humor vitri. Es refracta fins arribar a la retina.
· TRANSFORMACIÓ: Es produeix a la màluca, zona de la retina en la qual s'activen els fotoreceptors que transformen la llum en impuls nerviós.· 
· TRANSMISSIÓ I INTERPRETACIÓ: Els impulsos nerviosos viatgen a través del nervi òptic fins a l'escorça cerebral, on es reconeixen i interpreten, i es produeix la imatge final.



Imagen relacionada
ETAPES EN EL PROCÉS DE LA VISIÓ



L'OÏDA
El sentit de l'oïda respon davant estímuls físics de tipus mecànic. Les ones sonores, ocasionades per la vibració de les partícules de l'aire. L'oïda transforma un estímul mecànic en un impuls nerviós. A més, al seu interior hi ha el sentit de l'equilibri.



Resultado de imagen de parts de l'oïda
PARTS DE L'OÏDA
PROCÉS DE L'AUDICIÓ
1. El so es canalitza en el conducte auditiu i provoca el moviment del timpà.
2. El timpà vibra amb el so.
3. Les vibracions del so es desplacen per la cadena d'ossets fins a la còclea.
4. Les vibracions del so fan que el fluid de la còclea es mogui.
5. El moviment d'aquest fluid fa que les cèl·ules ciliades s'inclinin. Les cèl·lules ciliades d'un extrem de la còclea envien informació dels sons greus, i les cèl·lules ciliades de l'altre extrem envien informació dels sons aguts.
6. El nervi auditiu envia els senyals al cervell, on s'interpreten com a sons.




L'APARELL LOCOMOTOR:

L'aparell locomotor humà és el responsable de la forma i posició de l'organisme, així com del moviment, està format pel sistema esquelètic, el sistema muscular i les articulacions.

SISTEMA ESQUELÈTIC: Intervé en el desplaçament i en la protecció dels òrgans tous. Els ossos són estructures compactes formades per teixit connectiu ossi, i són els òrgans que formen el sistema esquelètic. Hi ha diferents tipus d'ossos: plans, llargs i irregulars.
Resultado de imagen de partes de un hueso largo
ESTRUCTURA DE L'OS

En l'esquelet humà es distingeixen dues regions:
· Esquelet central o aixal: Protegeix les parts toves de l'organisme.
· Esquelet apendicular: Es troba en els appèndix o a les extremitats.


Resultado de imagen de esqueleto axial y apendicular
ESQUELET AXIAL I APENDICULAR


SISTEMA MUSCULAR: Es el responsable juntament amb l'esquelètic del moviment i el manteniment de la postura. Els òrgans que el formen són: els músucls i els tendons. Hi ha tres tipus de músculs: múscul cardíac, contraccions involuntàries, múscul llis, respon als estímuls involuntaris controlats pel sistema nerviós autònom, i múscul esquelètic, respontable dels moviments voluntaris.
Resultado de imagen de TIPOS DE MUSCULOS


 També, segons la seva forma es classifiquen en: Fusiformes o allargats, plans o orbiculars.

FORMA DELS MÚSCULS


LES ARTICULACIONS: Són estructures compostes per dos o més ossos units mitjançant teixits tous: cartílags i lligaments. Permeten el moviment, així com adoptar postures diferents. Estan compostes dels elements següents: superfície articular, cartílag articular i lligaments articulars.
Les articulacions es classifiquen segons la capacitat de moviment; mòbils, semimòbils i fixes.
Resultado de imagen de estructura d'una articulació
ESTRUCTURA D'UNA ARTICULACIÓ
Resultado de imagen de TIPUS D ARTICULACIONS
TIPUS D'ARTICULACIONS


M'ha anat bé... com sempre, el power point on es troba resumit tot el temari. També, quan vam treballar la vista vam fer una mena de 'joc' per trobar el punt cec, i així entendre millor de que es tractava, o fer el treball de les lesions i fractures de esportistes per aprendre sobre l'aparell locomotor. La veritat es que no tinc cap proposta per millorar la feina ja que la manera en que estem treballant els temes em sembla molt correcta i més amena que utilitzar simplement un llibre de text, encara que potser en canvi de fer power points o treballs amb fitxes, utilitzar un altre tipus de aplicació o fer un video, pero com ja he dit anteriorment, no em sembla necessari cap canvi.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada